De lasten van je hypotheek (tijdelijk) verlagen

In de meeste huishoudens leggen de hypotheeklasten een zwaar beslag op het maandelijkse budget. Bij eventuele financiële problemen kan de situatie ontstaan dat je die maandelijkse hypotheeklasten niet langer kunt opbrengen. In het ergste geval leidt dit tot gedwongen verkoop van de woning. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om je hypotheeklasten (tijdelijk) te verlagen. 

Minder premie

Een aantal hypotheekverstrekkers biedt de mogelijkheid om een zogenaamde “premievakantie” in te lassen. Je hoeft dan tijdelijk de premie voor de aan de hypotheek gekoppelde spaarverzekering niet te betalen. Je kunt de spaarverzekering soms zelfs helemaal premievrij maken. Je betaalt dan geen premie meer, maar laat de verzekering wel gewoon doorlopen. Dat heeft dan natuurlijk wel gevolgen voor de hoogte van de uitkering op de einddatum. Alleen al vanwege de gewijzigde einduitkering moet je hiervoor wel toestemming hebben van de hypotheekverstrekker. Bovendien krijg je ook te maken met een aantal fiscale regels. Premievakantie is dan ook niet in alle gevallen mogelijk.

Lagere rente

Bij een flinke waardestijging van je huis is het ook mogelijk om de rente tussentijds te laten aanpassen. Dat vereist wel een taxatierapport. Sommige hypotheekverstrekkers zijn bereid naar aanleiding van de taxatie het rentetarief aan te passen. Door een hogere waarde van het onderpand is het risico van de hypotheekverstrekker immers kleiner geworden.

Beleggingwinst

Heb je een beleggingshypotheek, dan kunnen de behaalde beleggingswinsten aanleiding zijn om je maandelijkse lasten te verlagen. Bijvoorbeeld omdat er een overschot in het beleggingsdepot is ontstaan of omdat je dit bij voorbaat al zo had afgesproken bij het afsluiten van de hypotheek. Let er wel op dat je beleggingen in waarde kunnen fluctueren.

Stel een vraag


Uw naam *

Telefoonnummer

Uw email *

Uw vraag

Beveiligingsvraag *