De looptijd van je hypotheek aanpassen

De looptijd van een hypotheek is doorgaans dertig jaar. Dat maakt een hypotheek betaalbaar. De lening wordt in dertig jaar afgelost en je profiteert maximaal van de hypotheekrenteaftrek. Toch kunnen er redenen zijn om de looptijd van je hypotheek te veranderen. 

Fiscale redenen

De meest voorkomende reden om de looptijd van je hypotheek aan te passen is een fiscale reden. Als je de maximale termijn van dertig jaar voor de renteaftrek dreigt te overschrijden, kan het verstandig zijn om de looptijd van je hypotheek te verkorten.

Kortere looptijd

Bij sommige hypotheekvormen, zoals de spaar- en hybride hypotheken, kan het voorkomen dat de looptijd van de hypotheek vanzelf korter wordt. Bij deze hypotheekvormen spaar je voor de aflossing tegen een rendement dat gelijk is aan de hypotheekrente. De aflossing is gegarandeerd. Gedurende de looptijd van de hypotheek kan de rente fluctueren. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat je door hoge rente het einddoel eerder hebt bereikt. Dat kun je ook realiseren door extra premiestortingen of het tussentijds verhogen van de premie. Hiervoor gelden wel enkele fiscale spelregels.

Langere looptijd

Bij sommige hypotheekverstrekkers is het ook mogelijk om de looptijd van je hypotheek te verlengen. Je lost de hypotheek dan in een lager tempo af, waardoor je maandelijkse hypotheeklasten lager zijn. Het aanpassen van de looptijd is in principe bij elke hypotheekvorm mogelijk.

Maximaal dertig jaar renteaftrek
Lagere woonlasten door een langere looptijd kunnen aantrekkelijk zijn als je tijdelijk hogere kosten hebt. Bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding of een studie. Maar houd er wel rekening mee dat de hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekbaar is. Als de lening na dertig jaar nog niet is afgelost, dan “verhuist” de lening als schuld naar box III. De rente is dan niet langer aftrekbaar.

Stel een vraag


Uw naam *

Telefoonnummer

Uw email *

Uw vraag

Beveiligingsvraag *