Hypotheek oversluiten

Een Hypotheek oversluiten betekent dat je je huidige hypotheek opzegt en een nieuwe hypotheek afsluit. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden, zoals een boete voor het vervroegd aflossen van de oude hypotheek en de kosten van de nieuwe hypotheek. Toch kan een hypotheek oversluiten voordelig uitpakken en zorgen voor lagere maandlasten.

Wil je weten of een hypotheek oversluiten voor jou de juiste keuze is? Laat je dan vrijblijvend informeren door de experts van de Hypotheekshop


maak-afspraak

Een hypotheek oversluiten: wanneer interessant?

Een hypotheek oversluiten kan interessant zijn als je bijvoorbeeld je huidige hypotheek wilt omzetten naar een andere hypotheekvorm of als je je hypotheek wilt onderbrengen bij een andere geldverstrekker. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen omdat je persoonlijke situatie veranderd is, of als een andere hypotheek beter bij jou past door betere voorwaarden en/of lagere rente. Het aflopen van je rentevaste periode is ook vaak een goed moment om te kijken of het oversluiten van je hypotheek interessant is.

In de volgende gevallen kan het interessant zijn om je hypotheek over te sluiten:

  • Als het rentecontract van je hypotheek binnen nu en drie jaar afloopt
  • Als je persoonlijke of financiële situatie verandert zoals een andere baan, gezinsuitbreiding, minder gaan werken.
  • Als je je niet prettig voelt bij de huidige hypotheek. Je hebt bijvoorbeeld een beleggingshypotheek en de opbrengsten vallen tegen.
  • Je hebt woonwensen zoals bijvoorbeeld een andere woning of je wil je woning verbouwen.
  • Als je lagere maandlasten wenst.

Lagere maandasten

Wanneer de huidige markrente lager is dan die van je huidige hypotheek dan kan een hypotheek oversluiten een goede manier zijn om de maandlasten te verlagen. Ook als je huidige rente gelijk is aan de huidige marktrente, kan het interessant zijn om juist nu de rente vast te zetten. De rente kan immers nog verder stijgen. In sommige gevallen moet er dan een boete betaald worden maar er zijn ook alternatieven zoals rentebemiddeling.

Belangrijk bij een hypotheek oversluiten

Of het ook echt verstandig is om je hypotheek af te sluiten is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Wegen de kosten van oversluiten op tegen de voordelen?
  • Biedt oversluiten van de hypotheek je op korte en lange termijn voordelen?
  • Laten de voorwaarden van je huidige hypotheek oversluiten toe?

Stel een vraag


Uw naam *

Telefoonnummer

Uw email *

Uw vraag

Beveiligingsvraag *